Dodecaphènium

De dodecaphenia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El Dodecaphènium

Introducció

Xilòfon-dodecaphènium.jpg

Com a concepte, el dodecaphènium és un instrument amb les tecles disposades en forma d'espiral, en seqüència cromàtica i una volta per octava. En la versió actual, el sons són ascendents en el sentit de les agulles del rellotge (com el cercle cromàtic), i les ocataves greus queden a la part exterior (tecles grosses, sons greus).

El dodecaphènium es pot realitzar físicament, amb elements sonors acústics. Aquest és el cas de la figura, en que s'utilitzen les tecles del xilòfon. També és pot realitzar electrònicament, amb elements sonors autònoms, o connectats a un ordinador amb una interficie MIDI, per exemple. O es pot fer un pantalla tàctil estil "reactable" amb un projector i una càmara de video. Finalment, també es pot realitzar com un instrument virtual, utilitzant un teclat de dispositiu mòbil o tablet.

En quant a la funcionalitat, seria bo que el dodecaphèniu disposés dels següents modes de treball:

  • Mode reproductor: reprodueix una seqüència de notes i les il·lumina conforme les va reproduint.
  • Mode reconeixement (identificació de notes a partir del so): jo canto (o toco en un altre instrument) i en el dodecaphènium s'il·luminen les tecles de les notes que jo canto. En directe o en diferit.
  • Mode instrument: jo toco les tecles del dodecaphènium i l'instrument sona i il·lumina les tecles que jo he pulsat.
  • Mode dictat: el dodecaphènium fa sonar notes (a l'atzar o des d'una partitura interna) i jo he de reconèixer quines notes són. Una manera de verificar que reconec les notes és reproduir-les, sobre el dodecaphènium o en un altre instrument. Util també per memoritzar melodies.
  • Mode lectura: s'il·lumina una tecla en el dodecaphènium i jo he de cantar-la (o tocar-la amb un altre instrument).

En una disposició més extesa, el dodecaphènium es pot situar a la ma dreta, i combinar amb xifrats d'acords actius per la ma esquerra, per tal de tocar melodies amb acompanyament. A sota hi pot haver un teclat (alternatiu a la disposició espiral), i a un costat un dodecagrama, ja sigui enregistrant el que sona, o mostrant el que hem de tocar (partitura). L'eïna es pot completar amb lectura i grabació d'arxius MIDI o audi, i un editor de dodecagrames. Per no duplicar, aquesta intro hauria de ser un anchor a la pàgina principal.

Objectius

L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar diferents prototipus de dodecaphènium com a instrument acústic, electrònic autònom, electrònic controlat (MIDI) i virtual (sobretaula, applet, android, i pantalla tàctil falta precisar què vol dir.

[[NOTA: La wiki del projecte pròpiament dit és un espai de treball en una pàgina aïllada (aquest article és només l'aparador del projecte). Si no la trobes, contacta amb dodecaphenia@dodecaphenia.org.